Gastouder worden

 

Word Gastouder !!

Gastouder zijn is een prachtig beroep met veel mogelijkheden om jouw liefde voor opgroeiende kinderen en je talenten om hen in deze groei te helpen en te stimuleren plaats te geven. Gastouder word je tegenwoordig niet zomaar. Er hangt een stevig pakketje kwaliteitseisen aan je. Het is dus meer zijn dan ‘de oppas’. Je bent een volwaardige beroepskracht binnen de professionele kinderopvang. Je werkt vanuit je eigen huis, met je eigen pedagogische visie. Jij bepaald de koers!

Wij maken je graag enthousiast over hoe jij jouw gastouderopvang zelf kunt opstarten en vertellen je graag alle ins en outs.

 

Wat is gastouderopvang?
Gastouderopvang is officiële kinderopvang bij een geregistreerde gastouder thuis. De gastouder kan maximaal 5 kinderen opvangen (van 0 tot 4 jaar) en dit aantal is inclusief eventueel eigen kinderen tot 4 jaar. Daarnaast mag er dan nog één eigen kind bij van vijf tot tien jaar. Eigen kinderen van tien jaar of ouder tellen niet mee. Tevens moet zowel de gastouder als haar huis volledig voldoen aan de eisen zoals die worden gesteld in de Wet Kinderopvang en dit alles wordt door GGD gecontroleerd. Bovendien moet een gastouder zich bij een geregistreerd gastouderbureau aansluiten om officiële, geregistreerde kinderopvang te kunnen bieden.

 

Je eigen ‘minicrèche’
Als geregistreerd gastouder werkt u als freelancer in uw eigen huis en zet u als het ware een eigen ‘minicrèche’ op. Via bemiddeling van Gastouderopvang Delft vangt u maximaal 5 gastkinderen op. Gastouderopvang Delft adviseert een beginnende gastouder met maximaal drie kindjes te starten. Voor deze kindjes verzorgt u professionele opvang thuis met een vast dagprogramma.

 

Zelfstandig, leuk en goed betaald werk
Als professioneel gastouder bent u tijdens uw werkdagen druk in de weer met de kindjes. Boekjes voorlezen, spelletjes doen, zingen, verschonen, voeding verzorgen, kortom: leuk, sociaal en verzorgend werk. Bovendien is het goed betaald. Normaal zijn uw inkomsten € 5,00 per uur, per kind en kan u bij een maximale bezetting (5 gastkinderen) in bijvoorbeeld drie dagen per week (24 uur) ca. € 2400 bruto per maand verdienen. U hebt zo een eigen bedrijfje aan huis met veel zelfstandigheid, verantwoordelijkheid én u bent uw eigen baas. Tevens kunt u parttime werken. Immers, de meeste ouders zoeken opvang voor drie dagen per week (meestal de maandag, dinsdag & donderdag).

 

Gastouderopvang Delft
Gastouderopvang Delft biedt persoonlijke aandacht, goede begeleiding en een fijne sfeer. Gastouderopvang Delft ondersteunt professionele gastouders bij het opzetten van hun ‘minicrèche’ en helpt hen te voldoen aan de strenge wettelijke eisen. Bovendien steekt Gastouderopvang Delft veel energie in de werving van gastkinderen. Daarnaast verzorgt Gastouderopvang Delft de administratieve kant van de gastouderopvang zoals bijvoorbeeld de wettelijk verplichte registratie van de gastouder in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK), begeleidt de jaarlijkse GGD-inspecties en regelt de opvanguren administratie. Ouders die hun kind(eren) door een officieel (bij het LRK) geregistreerde gastouder laten opvangen, kunnen Kinderopvangtoeslag bij de belastingdienst aanvragen. Echter, zij krijgen deze Kinderopvangtoeslag alleen als u als gastouder officieel geregistreerd bent bij het LRK en aangesloten bent bij een geregistreerd gastouderbureau zoals Gastouderopvang Delft.

 

Vereisten voor gastouder
Gastouderopvang Delft zoekt gastouders met een enthousiaste, actieve, creatieve en sociale persoonlijkheid en een groot hart voor kinderen. Als goede gastouder biedt u niet alleen de juiste verzorging, maar wilt u ook een bijdrage leveren aan de opvoeding en ontwikkeling van het gastkind. U hebt écht plezier in het werken met kinderen.

Verdere vereisten zijn:

 • U heeft ervaring met (eigen) kinderen van 0 tot 4 jaar.
 • U kunt veiligheid, geborgenheid en stabiliteit bieden aan de gastkinderen. Uw eigen gezinssituatie moet stabiel zijn.
 • U kunt goed met de ouders/verzorgers van uw gastkinderen overleggen en afspraken maken.
 • U kunt de gastkinderen een vast dagritme bieden. Dit zorgt voor stabiliteit, regelmaat en rust.
 • U bent goed gezond (geestelijk & lichamelijk)
 • U bent minimaal 23 jaar oud.
 • U spreekt correct Nederlands en bent een beschaafd persoon. U bent immers een voorbeeld voor uw gastkinderen!
 • U heeft een woning met voldoende ruimte voor de opvang van gastkinderen en een (afgesloten) tuin
 • U woont in regio Delft of Ypenburg
 • U bent minimaal 3 dagen per week beschikbaar voor het bieden van opvang.
 • Per dag biedt u opvang aan minimaal 3 kinderen.
 • U heeft een inzittenden verzekering bij autogebruik
 • Uw eigen kinderen mogen niet onder toezicht zijn gesteld en u bent zelf niet uit de ouderlijke macht gezet.

Verdere kwalificatie eisen zijn een diploma, een geregistreerd certificaat EHBO aan kinderen en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Hierover leest u meer hieronder.

 

Diploma-eisen gastouder
Gastouderopvang Delft zoekt gastouders met een enthousiaste, actieve, creatieve en sociale persoonlijkheid en een groot hart voor kinderen. Als goede gastouder biedt u niet alleen de juiste verzorging, maar wilt u ook een bijdrage leveren aan de opvoeding en ontwikkeling van het gastkind. U hebt écht plezier in het werken met kinderen.

Een gastouder moet een opleiding hebben die voldoet aan de CAO Kinderopvang (b.v. mbo-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn) en een geregistreerd certificaat EHBO aan kinderen. Zie voor alle goedgekeurde diploma’s de website van de overheid: Link . Bovendien moet een gastouder een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen bij de gemeente. Ook eventuele volwassen huisgenoten (vanaf 18 jaar) moeten een VOG aanvragen. De kosten bedragen ca. € 30,00 per VOG.

 

Eisen aan huis gastouder
Uw huis moet voldoen aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid & gezondheid, te allen tijde volledig rookvrij zijn, voldoende speelruimte binnen en buiten bieden en een aparte slaapruimte hebben voor kindjes die jonger zijn dan 1,5 jaar. Om te voldoen aan de wettelijke eisen zal Gastouderopvang Delft een risico inventarisatie veiligheid & gezondheid in uw huis uitvoeren en daaruit volgen dan actiepunten die u uitvoert vóórdat u kinderen kan opvangen. Hierbij moet u denken aan rookmelders, traphekjes, stopcontactbeschermers, et cetera.

 

Kosten om gastouder te worden
Er zijn relatief weinig kosten verbonden aan het gastouder worden. Voldoet u al aan de opleidingseisen, dan hoeft u alleen uw huis nog op orde te maken (met de al eerder genoemde traphekjes, rookmelders, et cetera). Moet u echter nog een opleiding volgen én een geregistreerd certificaat EHBO aan kinderen behalen, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die u kiest. Tevens moet u eenmalig kosten (ca. € 30) maken voor de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en ditzelfde bedrag voor eventuele volwassen huisgenoten. Ten slotte investeert u uiteraard nog in geschikt speelgoed, veilig kindermeubilair (kinderstoel(en), box, aankleedkussen, ledikant(jes), et cetera). Alles mag uiteraard tweedehands zijn, zolang het maar schoon & veilig is.

 

Interesse?
Bent u na het lezen enthousiast en hebt u zin om eens verder te praten of gastouder worden iets voor u is? Kijk dan voor meer informatie op deze website of bel voor meer informatie of een afspraak met 06-45467703.

Ik kijk graag samen met u naar de mogelijkheden om gastouder te worden bij Gastouderopvang Delft