NIEUWE REGEL MINIMUMLOON KOST BANEN GASTOUDERS

Gastouders die kinderen uit meerdere gezinnen bij één van de vraagouders thuis opvangen, hebben een grote kans om vanaf 1 januari 2018 hun werk te verliezen. Volgens nieuwe regelgeving moeten zij dan van élke vraagouder het minimumloon ontvangen. De meeste vraagouders kunnen dit niet opbrengen en zullen stoppen met de opvang.

Daarom roepen de Brancheorganisatie Kinderopvang, de VGOB en het Platform Gastouderopvang de Minister op om voor deze gastouders een uitzondering te creëren, meldt Platform Gastouderopvang.

Uitbuiting

Minister Asscher wil uitbuiting van werkenden aanpakken en daarom besloot het kabinet dat werk onder een overeenkomst van opdracht (ovo) tenminste het wettelijk minimumloon moet opleveren. Gastouders moeten daardoor een veelvoud van het minimumloon vragen en prijzen zichzelf zo uit de markt. De Brancheorganisatie Kinderopvang, de VGOB en het Platform Gastouderopvang willen dat er ook een uitzondering komt voor gastouders die kinderen uit meerdere gezinnen bij één van de vraagouders thuis opvangen. Zij moeten wel recht krijgen op het minimumloon, maar niet per vraagouder.

Soorten gastouderopvang

Je hebt drie soorten gastouderopvang, legt Hubèr Agterberg van Platform Gastouderopvang uit. De gastouders die in hun eigen huis kinderen opvangen, gastouders die bij de vraagouders thuis één of meerdere kinderen van de vraagouders opvangen en gastouders die in het huis van een vraagouder kinderen van meerdere vraagouders opvangen. ‘Deze vorm van opvang zie je bijvoorbeeld in buitengebieden.’

Uitzondering

De eerste groep is al een uitzondering op de maatregel. De tweede groep heeft met één opdrachtgever sowieso recht op het minimumloon. De maatregel treft de derde groep, waar naar schatting zo’n 500 tot 1.000 gastouders onder vallen. Deze gastouders lopen nu tegen het probleem aan dat ze aan elke vraagouder het minimumloon moeten vragen.

Uit eigen zak

Agterberg: ‘Voor vraagouders betekent dit dat het uurtarief voor de gastouder met zo’n vijf euro stijgt, terwijl de kinderopvangtoeslag waarschijnlijk gelijk blijft. Het extra geld betalen ze dus uit eigen zak.’ De verwachting is dat maar weinig ouders dit kunnen betalen, laat staan dat gastouders zo’n bedrag willen vragen. En dat gaat banen kosten.

Gezamenlijke oproep

‘Met onze gezamenlijke oproep willen we bereiken dat ook deze vorm van gastouderopvang op de uitzonderingenlijst komt van de nieuwe maatregel in de Wet Minimumloon, de bedragen voor de vraagouders betaalbaar blijven en we zo de banen van de betreffende gastouders veiligstellen’, stelt Agterberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.